Zonnepanelen prijs, kosten en opbrengst

Zonnepanelen prijs, kosten en opbrengst 2017/2018

Handige informatie over zonnepanelen prijs en kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen prijs, waar bestaan de kosten uit?
De zonnepanelen prijs van een systeem met 10 zonnepanelen bedraagt ongeveer € 3.250,00 excl. BTW. (prijs 2017). Het betreft dan een compleet zonnepanelen systeem inclusief:

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Montagesysteem
  • Bekabeling en stekkers
  • Klein materiaal t.b.v de meterkast
  • Installatie
  • BTW teruggave

De BTW op zonnepanelen kan worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat de prijs voor een compleet zonnepanelen systeem, inclusief installatie, aanzienlijk zakt. Voor klanten van Zonnekoning bieden wij een gratis BTW teruggaaf service.

Zonnepanelen prijs overzicht
Prijslijst zonnepanelen (link)

Laag verbruik (1500-2500 kWh) Gemiddeld verbruik (2500-4250 kWh) Hoog verbruik (4250-5850 kWh)
6 zonnepanelen | 1770 Wp 12 zonnepanelen | 3540 Wp 18 zonnepanelen | 5310 Wp
8 zonnepanelen | 2360 Wp 14 zonnepanelen | 4130 Wp 20 zonnepanelen | 5900 Wp
10 zonnepanelen | 2950 Wp 16 zonnepanelen | 4720 Wp 22 zonnepanelen | 6490 Wp

Klik voor actuele prijzen en alle specificaties op het gewenst aantal zonnepanelen.

Besparing met zonnepanelen
Wat bespaart u met een gemiddeld zonnepanelen systeem? Als we uitgaan van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 270 Wp (totaal 2700 Wp), dan bespaart u (mits het dak geschikt is) ruim 2430 kWh elektriciteit per jaar. De prijs van een kWh in Nederland is gemiddeld 0,20 eurocent. De jaarlijkse besparing omgerekend in euro’s komt dan uit op € 486,00.

Het rendement van zonnepanelen
De winst van zonnepanelen is vele malen groter dan bijvoorbeeld rente op een spaarrekening. Zonnepanelen zijn een uiterst rendabele investering.

De terugverdientijd (uit bovenstaand voorbeeld), met een investering van € 3.250,00, komt uit op 7 jaar, terwijl de zonnepanelen nog tot wel 30 jaar stroom zullen produceren. Het rendement op de investering is maar liefst 12%!

Kostenverdeling en prijsontwikkeling zonnepanelen

Als u zonnepanelen wilt kopen dan dient u rekening te houden met een aantal zaken, één daarvan is de prijs. Samen met de andere kosten zoals voor de omvormer, het montagesysteem, de bekabeling en stekkers én de installatie vormt dit de totaalprijs voor een werkend opgeleverd zonnepaneel systeem.

De prijs voor een compleet systeem bestaat uit meerdere componenten. In onderstaand diagram ziet u de kostenverdeling en opbouw van een zonnepaneel systeem.

Kosten zonnepanelen systeem

Exacte prijs voor zonnepanelen?

Ontdek wat een zonnepaneel systeem in uw situatie kost en oplevert. Ontvang een gratis advies en offerte op maat!

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Als u zonnepanelen wilt plaatsen op uw dak dan hebt u de keuze uit verschillende soorten panelen. De prijs van zonnepanelen hangt af van twee factoren: het type zonnepaneel en het vermogen van het zonnepaneel. Het verschil in de soorten panelen wordt bepaald door de manier waarop het silicium (de grondstof voor het maken van zonnecellen) wordt verwerkt. Een zonnepaneel bestaat uit een serie zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. De meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn:

monokristallijn_zonepaneelMonokristallijn zonnepanelen bestaan uit zonnecellen uit één kristal. Tijdens het verwerkingsproces worden de silicium-kristallen zeer nauwkeurig gepositioneerd, waardoor dit type zonnepaneel het hoogste rendement heeft. De monokristallijn zonnepaneel is zwart van kleur en heeft een egale structuur. Door de uitvoerige productieproces zijn deze panelen duurder dan polykristallijn of dunne film zonnepanelen. Met een monokristallijn zonnepaneel haalt u het hoogste rendement per vierkante meter. Lees meer over monokristallijn zonnepanelen.

Vermogen van het zonnepaneel
Zonnepanelen met een hoger vermogen hebben een hogere opbrengst (ze leveren meer stroom op) en hebben daardoor vanzelfsprekend een hogere prijs dan zonnepanelen met een lager vermogen.

Zonnepanelen opbrengst, wat levert het op?

In Nederland is er voldoende zoninstraling om gebruik te maken van zonne-energie. Het is mogelijk om het geheel of een heel groot deel van uw energieverbruik op te wekken met zonnepanelen. Een zonnepaneel van 250 Wattpiek levert per jaar gemiddeld 220 kWh op. Er zijn wel een aantal factoren die van invloed zijn op deze opbrengst, maar met een geschikt dak is dit de opbrengst waar u op kunt rekenen. Uitgaande van een prijs per kWh van 20 cent levert 1 zonnepaneel dus per jaar € 44,00 op (220 * € 0,20). Met een set van 10 zonnepanelen bespaart u op jaarbasis dus al gauw ruim € 440,00.

De exacte opbrengst van een zonnepaneel systeem is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren:

Zoninstraling
De jaarlijkse zoninstraling in Nederland bedraagt gemiddeld 1020 kWh/m2. In het westen van het land is de instraling hoger dan in het oosten. De hoeveelheid instraling voor uw situatie is naast de locatie ook afhankelijk van de hellingshoek en oriëntatie van uw dak.

Totaal vermogen 
Het totaal vermogen van het systeem berekend u door het aantal panelen te vermenigvuldigen met het vermogen per paneel. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek).

Verliezen
De verliezen van een systeem bestaan uit instralingsverliezen (3% tot 7%), temperatuurverliezen (1% tot 3%) en de omvormer- en kabelverliezen (3% tot 10%). Daarnaast kan schaduw de opbrengst negatief beïnvloeden.

Ontdek wat u kunt besparen

Ontvang direct een offerte op maat!

Menu