Een Nederlandse particulier die zonnepanelen op of bij zijn woning heeft laten monteren is in principe ondernemer voor de BTW, indien de energie ook wordt terug geleverd aan het openbare net. Particulieren kunnen de BTW op de aanschaf en montage van zonnepanelen daarom terugvragen, maar wat houdt dit eigenlijk in? In dit artikel vindt u informatie over de BTW teruggave op zonnepanelen.

Een stukje geschiedenis

De Oostenrijkse meneer Fuchs had op zijn woning zonnepanelen laten monteren. Hij was van mening dat hij de BTW op de zonnepanelen kon terugvragen omdat hij het opwekken en leveren van energie als een economisch activiteit zag. Hij heeft tot aan de hoogste rechter in Europa geprocedeerd en het Europese Hof gaf hem gelijk.

Bent u ondernemer voor de BTW?

U bent volgens het Europese Hof ondernemer voor de BTW als u met regelmaat diensten levert waar u een vergoeding voor krijgt. Wanneer u zonnepanelen heeft wordt ook een deel van de opgewekte energie aan het openbare net geleverd, waar u een vergoeding voor krijgt. Deze wordt op uw energienota verrekend.

Omdat er regelmatig energie terug wordt geleverd aan het openbare net en u hiervoor een vergoeding ontvangt, wordt u aangemerkt als ondernemer voor de BTW.

Wat betekent dit voor u?

Er dient BTW betaald te worden over de opgewekte energie, maar de BTW op de aanschaf en montage van de zonnepanelen kan terug gevraagd worden. In het jaar van aanschaf kan alle BTW op de aanschaf en montage van de panelen terug gevraagd worden, ook de BTW op de kosten voor de aanvraag. Er dient echter ook een laag bedrag aan BTW over de opgewekte energie betaald te worden. Dit is slechts een fractie van de terug te vragen BTW.

Jaren erna? Kleine Ondernemersregeling!

In principe dient in de jaren na de aanschaf elk jaar BTW betaald te worden over de opgewekte energie. De Kleine Ondernemersregeling is echter van toepassing. Deze regeling houdt in dat wanneer per jaar minder dan € 1.345,- BTW betaald dient te worden, een vrijstelling van toepassing is waardoor er geen BTW betaald hoeft te worden. Bij normale installaties is de te betalen BTW altijd lager dan € 1.345,- zodat in de jaren na de aanschaf geen BTW betaald hoeft te worden.

Ontdek wat u kunt besparen

Ontvang direct een offerte op maat!

BTW ontheffing bij Belastingdienst

Omdat de Kleine Ondernemersregeling van toepassing is kan de Belastingdienst ook worden verzocht dat de jaren na de aanschaf geen administratie en aangiften meer gedaan hoeven te worden.

BTW teruggave regelen

Alles bij de Belastingdienst geregeld krijgen is veel werk en er kunnen eenvoudig problemen of fouten ontstaan. Zonnekoning BV regelt voor al haar klanten gratis in samenwerking met de Centrale BTW Teruggave het gehele traject voor teruggave van BTW.

Het eerste jaar wordt de BTW terug gevraagd en de jaren erna hoeft geen BTW meer betaald te worden. Er wordt een ontheffing bij de Belastingdienst aangevraagd zodat u geen aangiften BTW meer hoeft te doen.

Wat doen wij voor u?

  • Wij treden in contact met de Belastingdienst om de BTW op uw zonnepanelen terug te vragen.
  • Wij melden u aan bij de Belastingdienst als BTW ondernemer en voeren alle correspondentie met de Belastingdienst voor u.
  • Wij dienen names u alle BTW aangiften bij de Belastingdienst in.
  • Wij verzoeken namens u aan het einde van het jaar om toepassing van de Kleine Ondernemers Regeling.
  • Wij verzoeken namens u om ontheffing van de administratieplicht waardoor u de opvolgende jaren geen aangiften BTW meer hoeft te doen.
  • Wij houden u gedurende het gehele traject op de hoogte van de vorderingen.

Voorwaarden teruggaaf BTW op zonnepanelen

  • U bent een particuliere afnemer
  • Uw zonnepanelen systeem is in gebruik genomen op of na 20 juni 2013
  • U levert de opgewekte energie (deels) terug aan het openbare net.

Voldoet u niet aan alle voorwaarden?
Dan is wellicht maatwerk nodig. Wij bespreken graag samen met u uw situatie om wellicht toch tot een oplossing te komen.

Bent u bijvoorbeeld al ondernemer?
In principe zal de BTW op de opgewekte energie ieder jaar op de aangifte moeten worden opgegeven en afgedragen. Neem contact met ons op. Vaak kan alsnog een oplossing gevonden worden in uw specifieke situatie zodat niet elk jaar de BTW afgedragen hoeft te worden.

Is er sprake van een VVE, school, sportvereniging, gemeente, kerk of zonne-coöperatie?
De regelgeving is dan net iets anders dan in de situatie van een particulier. Dat komt omdat de Kleine Ondernemers Regeling niet van toepassing is of dat er vrijgestelde prestaties worden verricht. Neem contact met ons op zodat wij u kunnen informeren.

keyboard_arrow_up