Soorten zonnepanelen: welk type zonnepaneel past het beste in uw situatie?

Soorten zonnepanelen: welk types zijn er, wat zijn de verschillen en wat is de beste keus?

Als u van plan bent om zonnepanelen te kopen dan komt u al snel verschillende soorten zonnepanelen tegen, maar welke soorten zonnepanelen zijn voor uw situatie de beste keuze? In dit artikel leggen we uit welke soorten en type zonnepanelen beschikbaar zijn voor gebruik op het dak van uw woning en behandelen we de poly- en monokristallijn zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen, de voordelen en nadelen per type zonnepaneel

 • Polykristallijn zonnepanelen (p-Si)
 • Monokristallijn zonnepanelen (mc-Si)
 • Dunne Film zonnepanelen (TFSC)
 • Amorfe zonnepanelen (a-Si)
 • Cadmium Telluride zonnepanelen (CdTe)
 • Copper Indium Gallium Selenide zonnepanelen (CIS/CIGS)

Polykristallijn zonnepanelen

De eerste zonnepanelen op basis van polykristallijn silicium, dat ook bekend staat als polysilicium (p-Si) en multi-kristallijne silicium (mc-Si), werden in 1981 op de markt gebracht. In tegenstelling tot de monokristallijn zonnecellen worden polykristallijn zonnecelen geproduceerd zonder het Czochralski proces te doorlopen. Het gesmolten silicium wordt sneller afgekoeld en gegoten in een vierkante vorm waar plakken zonnecellen uit wordt gesneden. Doordat het silicium snel wordt afgekoeld vormen zich meerdere kristallen. Deze kristallen worden na het stollingsproces niet meer bewerkt waardoor de productie van deze celen korter en goedkoper is.

Voordelen polykristallijn zonnepanelen

 • Het productieproces is simpeler en goedkoper, een polykristallijn zonnepaneel is goedkoper dan een monokristallijn zonnepaneel. Daarnaast is de hoeveelheid rest-silicium (afval) minder in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen.
 • Polykristallijn zonnepanelen hebben een lagere warmte tolerantie in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen. Dit betekent dat ze iets slechter presteren dan monokristallijn zonnepanelen bij hogere temperaturen. Warmte beïnvloed de werking en levensduur van zonnecellen. Dit temperatuur effect is echter zeer klein, huiseigenaren hoeven dit niet in aanmerking te nemen bij het maken van een keuze voor het type zonnepaneel.

Nadelen polykristallijn zonnepanelen

 • De ‘efficiency’ (rendement) van polykristallijn zonnecellen ligt tussen de 13% en 16% door de lagere silicium zuiverheid. Polykristallijn zonnepanelen zijn niet zo efficiënt als monokristallijn zonnepanelen.
 • Lagere oppervlakte efficiency. Over het algemeen heeft u meer oppervlakte nodig om hetzelfde vermogen en stroom te produceren met polykristallijn zonnepanelen in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen. Dit betekend echter niet dat iedere monokristallijn zonnepaneel beter presteert dat polykristallijn zonnepanelen.
 • Monokristallijn en dunne-film zonnepanelen zien er esthetisch gezien fraaier uit in vergelijking met polykristallijn zonnepanelen.

Ontdek wat u kunt besparen

Ontvang direct een offerte op maat voor zonnepanelen!

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnecellen worden geproduceerd volgens het Czochralski proces. Door het toepassen van dit productieproces staan alle ‘kristallen’ in dezelfde lijn en vormen een homogeen geheel. Zonnepanelen met monokristallijn zonnecellen zijn makkelijk herkenbaar door de uniforme kleur zonnecellen waar 4 hoekjes van afgezaagd zijn.

Voordelen monokristallijn zonnepanelen

 • Monokristallijn zonnepanelen hebben een hogere efficiency. Het rendement van een monokristallijn zonnepaneel ligt tussen de 15% en 21%.
 • Gezien het hogere rendement is er minder oppervlakte nodig om een hoger vermogen op het dak van uw woning te plaatsen. Monokristallijn zonnecellen produceren 4x meer stroom in vergelijking met dunne-film zonnepanelen.
 • Monokristallijn zonnepanelen presteren beter in vergelijking met polykristallijne zonnepanelen bij een lage zon-instraling.

Nadelen monokristallijn zonnepanelen

 • Monokristallijn zonnepanelen zijn het duurst in vergelijking met alle andere ’technologiën’. Vanuit een financieel oogpunt kan een polykristallijn of dunne-film zonnepaneel in sommige gevallen een betere keuze zijn voor sommige huiseigenaren.
 • Bij de productie van monokristallijn zonnecellen komt veel afval vrij. Een aanzienlijk hoeveelheid van het silicium komt vrij als afval.
 • De prestaties worden minder bij een hogere temperatuur. Prestaties lijden als de temperatuur stijgt, maar minder dan de polykristallijn zonnepanelen.

Welk soort zonnepaneel past het best bij uw situatie en dak?

Welk type paneel het beste past in uw situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Laat uw situatie en wensen eerst door een ervaren en deskundige adviseur van de Zonnekoning analyseren.

Menu