Soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen bestaan er en wat zijn de verschillen?

Als u van plan bent om zonnepanelen te kopen dan komt u al snel verschillende soorten zonnepanelen tegen, maar welke soorten zonnepanelen zijn voor uw situatie de beste keuze? Wij leggen u graag uit welke soorten en type zonnepanelen beschikbaar zijn voor gebruik op het dak van uw woning en over de meest gangbare zonnepanelen, de poly- en monokristallijn zonnepanelen.

Soorten zonnepanelen

 • Polykristallijn zonnepanelen (p-Si)
 • Monokristallijn zonnepanelen (mc-Si)
 • Dunne Film zonnepanelen (TFSC)
 • Amorfe zonnepanelen (a-Si)
 • Cadmium Telluride zonnepanelen (CdTe)
 • Copper Indium Gallium Selenide zonnepanelen (CIS/CIGS)
soorten zonnepanelen
budget_zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen

De eerste zonnepanelen op basis van polykristallijn silicium, dat ook bekend staat als polysilicium (p-Si) en multi-kristallijne silicium (mc-Si), werden in 1981 op de markt gebracht. In tegenstelling tot de monokristallijn zonnecellen worden polykristallijn zonnecelen geproduceerd zonder het Czochralski proces te doorlopen. Het gesmolten silicium wordt sneller afgekoeld en gegoten in een vierkante vorm waar plakken zonnecellen uit wordt gesneden. Doordat het silicium snel wordt afgekoeld vormen zich meerdere kristallen. Deze kristallen worden na het stollingsproces niet meer bewerkt waardoor de productie van deze cellen korter en goedkoper is.

Voordelen polykristallijn zonnepanelen

 • Het productieproces is simpeler en goedkoper, een polykristallijn zonnepaneel is goedkoper dan een monokristallijn zonnepaneel. Daarnaast is de hoeveelheid rest-silicium (afval) minder in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen.
 • Polykristallijn zonnepanelen hebben een lagere warmte tolerantie in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen. Dit betekent dat ze iets slechter presteren dan monokristallijn zonnepanelen bij hogere temperaturen. Warmte beïnvloed de werking en levensduur van zonnecellen. Dit temperatuur effect is echter zeer klein, huiseigenaren hoeven dit niet in aanmerking te nemen bij het maken van een keuze voor het type zonnepaneel.

Nadelen polykristallijn zonnepanelen

 • De ‘efficiency’ (rendement) van polykristallijn zonnecellen ligt tussen de 13% en 16% door de lagere silicium zuiverheid. Polykristallijn zonnepanelen zijn niet zo efficiënt als monokristallijn zonnepanelen.
 • Lagere oppervlakte efficiency. Over het algemeen heeft u meer oppervlakte nodig om hetzelfde vermogen en stroom te produceren met polykristallijn zonnepanelen in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen. Dit betekend echter niet dat iedere monokristallijn zonnepaneel beter presteert dat polykristallijn zonnepanelen.
 • Monokristallijn en dunne-film zonnepanelen zien er esthetisch gezien fraaier uit in vergelijking met polykristallijn zonnepanelen.

Welk type paneel past het best in uw situatie?

Vraag eenvoudig een offerte op maat voor zonnepanelen aan!

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnecellen worden geproduceerd volgens het Czochralski proces. Door het toepassen van dit productieproces staan alle ‘kristallen’ in dezelfde lijn en vormen een homogeen geheel. Zonnepanelen met monokristallijn zonnecellen zijn makkelijk herkenbaar door de uniforme kleur zonnecellen waar 4 hoekjes van afgezaagd zijn.

Voordelen monokristallijn zonnepanelen

 • Monokristallijn zonnepanelen hebben een hogere efficiency. Het rendement van een monokristallijn zonnepaneel ligt tussen de 15% en 21%.
  Gezien het hogere rendement is er minder oppervlakte nodig om een hoger vermogen op het dak van uw woning te plaatsen. Monokristallijn zonnecellen produceren 4x meer stroom in vergelijking met dunne-film zonnepanelen.
 • Monokristallijn zonnepanelen presteren beter in vergelijking met polykristallijne zonnepanelen bij een lage zon-instraling.

Nadelen monokristallijn zonnepanelen

 • Monokristallijn zonnepanelen zijn het duurst in vergelijking met alle andere ’technologiën’. Vanuit een financieel oogpunt kan een polykristallijn of dunne-film zonnepaneel in sommige gevallen een betere keuze zijn voor sommige huiseigenaren.
 • Bij de productie van monokristallijn zonnecellen komt veel afval vrij. Een aanzienlijk hoeveelheid van het silicium komt vrij als afval.
 • De prestaties worden minder bij een hogere temperatuur. Prestaties lijden iets meer dan een polykristallijn zonnepaneel als de temperatuur stijgt.
design_zonnepanelen
keyboard_arrow_up